Omenapuun vartteen hoito

Suojaa vartettu omenapuu muovipussilla. Muovipussin avulla saat sopivan pienilmaston ( vältä suoraa auringonpaistetta). Näin varmistat jalo-oksan ja perusrungon yhteenkasvun, sekä perusrungon juurtumisen. Pidä muovipussi vartteen päällä 3 – 4 viikkoa (8.4 – 8.5). Poista perusrungosta kasvavat villiversot, sekä jalo-oksasta ylimääräinen verso, kun se on noin 5 – 10 cm:n pituinen. Kasvamaan jätetään vain vahvin verso.

Kostuta ilmaa sumupullolla aamulla ja illalla, huolehdi kasvualustan kosteudesta!

Pidä omenapuu edellä mainitun ajan asuinhuoneen tai viherkasvihuoneen lämmössä. Tämän jälkeen voit siirtää omenapuun joko lasitetulle parvekkeelle tai kasvihuoneeseen.

Huolehdi ettei HALLA pääse vioittamaan omenapuutasi. Hallaa voi esiintyä vielä kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Kesäkuun 15.päivänä voit istuttaa omenapuun kasvupaikalleen. Perusta istutusalusta hyvin ja huolehdi kastelusta puun juurtumisen helpottamiseksi.

Älä istuta puuta liian syvään, jätä varrennuskohta maanpinnan yläpuolelle. Suojaa pieni puusi ruohonleikkurilta ja rusakolta. Tue puu istutuksen yhteydessä, aluksi ohuella, myöhemmin kesällä paksummalla tukikepillä.

Huolehdi myös lannoituksesta. Voit käyttää moniravinteista 0,1 %:sta kastelulannosta kerran viikossa, heinäkuun loppuun asti. Myöhempi lannoitus voi heikentää puusi talvenkestävyyttä. (0,1% = 1g lannosta/litra vettä). Poista kiristävä kumilenkki varrennuskohdasta.

Suojaa puusi syksyllä myyriltä ja rusakoilta. Käytä myyrien suojaukseen rungonsuojaa, mutta poista se kasvukauden ajaksi. Menettele näin myös myöhemmin. Metalliverkko suojaa puusi parhaiten rusakoilta.

Ensi vuonna keväällä tai myöhemmin kesällä katkaise puusi n. 80 cm korkeudelta, näin saat puuhusi sivuoksia. Seuraavina vuosina huolehdi kilpalatvojen poistosta, poista myös liian terävän oksakulman muodostavat oksat. Muista lannoittaa ja kalkita puutasi tulevinakin vuosina yleisohjeiden mukaisesti. Lannoitukseen voit käyttää hedelmille ja marjakasveille sopivia lannoitteita 40 – 50 g/m ja rakeista puutarhakalkkia 50 g/m.

HYVÄÄ KASVATUSONNEA!